Kulfi - indyjskie lody

marca 14, 2016

 
Cześć!
Dzisiaj robimy jeden z naszych ulubionych deserów. Indyjskie lody kulfi.
Bardzo lubię ten deser ponieważ przywołuje on miłe wspomnienia. Jedną z naszych pierwszych randek:).
Lody kulfi to tradycyjne indyjskie mleczne lody aromatyzowane kardamonem i szafranem. Serwowano je szlachcie dla chłody w letnie dni. Źródła historyczne podają że kulfi wywodzą się z kuchni cesarskiej Wielkich Mongołów. Różnią się one od lodów europejskich składem nie ma w nich śmietany i jajek a podstawą jest zagęszczone mleczko.
Ciekawe połączenie smaków pobudza wyobraźnię, nie czekajmy już dłużej....zaczynamy!

Składniki:
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki zageszczonego mleka nie słodzonego
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 strąków kardamonu
  • garść pistacji niesolonych lub migdałów
  • opakowanie szafranu
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • Płatki migdałowe i owoce sezonowe do dekoracji.

Mleko wlewamy do szerokiego rondla i podgrzewamy dodajemy cukier i mleko w proszku. Musimy zredukować mleko o połowę, trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło.
Gdy już mleko zredukuje się o połowę (trwa to około godziny wiec cierpliwosci) dodajemy rozgnieciony kardamon, szafran i wsypujemy posiekane pistacje lub migdały (wcześniej zblanszowane i obrane ze skórek). Trudno jest dostać nie solone pistacje dlatego żeby pozbyć sie soli z tych co są dostępne w sklepch trzeba je zalac na 6 minut wrzatkiem nastepnie obrać. Gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy mleczko skondensowane, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia i ostudzone wlewamy do foremek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 5- 6 godzin.



Przed podaniem zanurzamy foremki w bardzo ciepłej wodzie, układamy na talerzykach dekorujemy podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i owocami sezonowymi.
Smacznego:)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze