Kulfi - indyjskie lody
marca 14, 2016Cześć!
Dzisiaj robimy jeden z naszych ulubionych deserów. Indyjskie lody kulfi.
Bardzo lubię ten deser ponieważ przywołuje on miłe wspomnienia. Jedną z naszych pierwszych randek:).
Lody kulfi to tradycyjne indyjskie mleczne lody aromatyzowane kardamonem i szafranem. Serwowano je szlachcie dla chłody w letnie dni. Źródła historyczne podają że kulfi wywodzą się z kuchni cesarskiej Wielkich Mongołów. Różnią się one od lodów europejskich składem nie ma w nich śmietany i jajek a podstawą jest zagęszczone mleczko.
Ciekawe połączenie smaków pobudza wyobraźnię, nie czekajmy już dłużej....zaczynamy!
Ciekawe połączenie smaków pobudza wyobraźnię, nie czekajmy już dłużej....zaczynamy!
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki zageszczonego mleka nie słodzonego
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru
- 6 strąków kardamonu
- garść pistacji niesolonych lub migdałów
- opakowanie szafranu
- 2 łyżeczki wody różanej
- Płatki migdałowe i owoce sezonowe do dekoracji.
Mleko wlewamy do szerokiego rondla i podgrzewamy dodajemy cukier i mleko w proszku. Musimy zredukować mleko o połowę, trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło.
Gdy już mleko zredukuje się o połowę (trwa to około godziny wiec cierpliwosci) dodajemy rozgnieciony kardamon, szafran i wsypujemy posiekane pistacje lub migdały (wcześniej zblanszowane i obrane ze skórek). Trudno jest dostać nie solone pistacje dlatego żeby pozbyć sie soli z tych co są dostępne w sklepch trzeba je zalac na 6 minut wrzatkiem nastepnie obrać. Gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy mleczko skondensowane, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia i ostudzone wlewamy do foremek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 5- 6 godzin.
Przed podaniem zanurzamy foremki w bardzo ciepłej wodzie, układamy na talerzykach dekorujemy podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i owocami sezonowymi.
Smacznego:)
0 komentarze