Bułeczki drożdżowe z pieczarkami
marca 17, 2016
Dzień dobry!
Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Nadzienie może być różne słone i słodkie. Małe smaczne bułeczki przydadzą się podczas dłuższych spacerów, pikników czy po prostu jako ciepła kolacja obowiązkowo w parze z czerwonym barszczykiem do picia.
Na pomysł żeby zrobić taką kolację wpadł mój mąż, a przepis na ciasto podała mi teściowa. Po wspólnym gotowaniu mieliśmy przyjemną rodzinną kolację.
Polecam Wam ten przepis jest prosty do wykonania i nie ma co w nim zepsuć. Z podanych składników wychodzi około 30 buleczek.
Składniki na ciasto:
Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Nadzienie może być różne słone i słodkie. Małe smaczne bułeczki przydadzą się podczas dłuższych spacerów, pikników czy po prostu jako ciepła kolacja obowiązkowo w parze z czerwonym barszczykiem do picia.
Na pomysł żeby zrobić taką kolację wpadł mój mąż, a przepis na ciasto podała mi teściowa. Po wspólnym gotowaniu mieliśmy przyjemną rodzinną kolację.
Polecam Wam ten przepis jest prosty do wykonania i nie ma co w nim zepsuć. Z podanych składników wychodzi około 30 buleczek.
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 400g mąki
- 1/3 kostki margaryny
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3g drożdży
- 2 jajka
Składniki na farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 4 plasterki szynki konserwowej
- 4 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta,ponieważ potrzebuje godzinę na wyrosniecie.Mleko,cukier, sól, margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny.Studzimy wyruszamy drożdże, mieszamy.Wsypujemy mąkę i jajka wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 porcji, nadziewać farszem i formować. Gotowe zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy po wierzchu jajkiem.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki i cebulkę umyć pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż warzywa się zrumienią. Przyprawić odstawić do ostygnięcia.Szynkę, ser i szczypiorek drobno pokroić, dodać podsmażone i ostudzone pieczarki, ewentualnie mocniej doprawić i farsz mamy gotowy.
Życzę smacznego i dobrej zabawy podczas gotowania:)
Zaczynamy od wyrobienia ciasta,ponieważ potrzebuje godzinę na wyrosniecie.Mleko,cukier, sól, margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny.Studzimy wyruszamy drożdże, mieszamy.Wsypujemy mąkę i jajka wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 porcji, nadziewać farszem i formować. Gotowe zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy po wierzchu jajkiem.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki i cebulkę umyć pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż warzywa się zrumienią. Przyprawić odstawić do ostygnięcia.Szynkę, ser i szczypiorek drobno pokroić, dodać podsmażone i ostudzone pieczarki, ewentualnie mocniej doprawić i farsz mamy gotowy.
Życzę smacznego i dobrej zabawy podczas gotowania:)
0 komentarze