Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

marca 17, 2016

 
Dzień dobry!
Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Nadzienie może być różne słone i słodkie. Małe smaczne bułeczki przydadzą się podczas dłuższych spacerów, pikników czy po prostu jako ciepła kolacja obowiązkowo w parze z czerwonym barszczykiem do picia.
Na pomysł żeby zrobić taką kolację wpadł mój mąż, a przepis na ciasto podała mi teściowa. Po wspólnym gotowaniu mieliśmy przyjemną rodzinną kolację.
Polecam Wam ten przepis jest prosty do wykonania i nie ma co w nim zepsuć. Z podanych składników wychodzi około 30 buleczek.
Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 400g mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3g drożdży
  • 2 jajka
Składniki na farsz:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 4 plasterki sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta,ponieważ potrzebuje godzinę na wyrosniecie.Mleko,cukier, sól, margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny.Studzimy wyruszamy drożdże, mieszamy.Wsypujemy mąkę i jajka wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 porcji, nadziewać farszem i formować. Gotowe zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy po wierzchu jajkiem.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki i cebulkę umyć pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż warzywa się zrumienią. Przyprawić odstawić do ostygnięcia.Szynkę, ser i szczypiorek drobno pokroić, dodać podsmażone i ostudzone pieczarki, ewentualnie mocniej doprawić i farsz mamy gotowy.
Życzę smacznego i dobrej zabawy podczas gotowania:)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze