Pigwa do herbaty

października 10, 2016

 
Witajcie!
Dziś będzie o pigwie. Dostałam od mamy dużo tych małych dziwnych owoców i musiałam coś z nich zrobić. Dlatego w kolejnych wpisach będzie o przetworach z pigwy.
Dziś pierwszy z nich aromatyczny sok do herbaty. Bardzo bogaty w witaminę C. Sok dodany do herbaty smakuje wyśmienicie. Sami sprawdźcie w końcu to sezon przeziębien i grypa więc witamina C w każdej ilości jest nam bardzo potrzebna.
Zrobienie soku jest dziecinnie łatwe.
Składniki:
  • 1 kilogram pigwy
  • 400 gram cukru
Wykonanie:
Pigwę umyć pozbawić pestek. Pokroić niewielkie plasterki. Pokrojoną pigwe układać warstwami w słoiku. Warstwy przesypywać cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni aż cały cukier się rozpuści. Następnie przestawić do lodówki. Do herbaty używać sok i kawałeczki pigwy.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze