Pełne zdrowia kremy czekoladowe

marca 16, 2016

Witam!
Dzisiaj mam ochotę  na słodycze. Zachcianki w ciąży troszkę dają o sobie znac;). Zuzia też napomina że zjadła by coś słodkiego. Więc do dzieła. Ubrana w fartuszek i w doskonałym humorze ruszam do kuchni. Domowej roboty kremy czekoladowe, pozwala ją mam na dostarczanie organizmowi energii witamin i minerałów bez zbędnych konserwantów. Zuzia wyjada daktyle z paczki, mały łasuch już nie może się doczekać. Zaczynamy!
Czekoladowy krem daktylowy
Skladniki:
  • 200 gram daktyli
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • opcjonalnie spora szczyptą kardamonu
Wykonanie:
Daktyle musimy namoczyć w gorącej wodzie na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy je z wody (wodę zostawiamy przyda się gdy krem będzie za gęsty ) dodajemy kakao i kardamon blendujemy. Pyszny krem gotowy. Można to przechowywać w lodówce dwa dni.
 
Czekoladowy krem z bananów i awokado
Ten przepis przyniosła nam na kuchnię nasza pani dyrektor,  gdy po rewolucji na stołówkach przedszkolnych i szkolnych nie wolno już było podawać dzieciom sklepowych kremów czekoladowych. Na dobre zadomowił się w naszym sniadaniowym menu .
Skladniki:
  • 2 banany
  • 1 małe miękkie awokado
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • miód do smaku
  • opcjonalnie trochę zmielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
Banany i awokado obrać i pokroić. Wrzucić do wysokiego naczynia dodać kakao i miód, blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe
Kremy idealnie smakują ze świeżym pieczywem są bardzo zdrowym śniadaniem albo podwieczorkiem.
Pozdrawiam wszystkich łasuchów.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze