Kruche ciasto z rabarbarem
maja 08, 2016
Witam!
Sezon na rabarbar w pełni więc nie ma co tracić czasu, trzeba chociaż raz upiec ciasto z rabarbarem. Nasz ulubiony kruchy placek szybko znika ze stołu. Polecam wypróbowanie tego przepisu.
Składniki na ciasto kruche:
Sezon na rabarbar w pełni więc nie ma co tracić czasu, trzeba chociaż raz upiec ciasto z rabarbarem. Nasz ulubiony kruchy placek szybko znika ze stołu. Polecam wypróbowanie tego przepisu.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść podzielić na dwie części.
- 1 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
Rabarbar obrać pokroić , zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę.
Z białek ubić pianę dodać do niej pół szklanki cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubić na sztywno.
Z białek ubić pianę dodać do niej pół szklanki cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubić na sztywno.
Wykonanie:
Połową ciasta wyłożyć formę (26×40) wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Następnie odsączyć rabarbar i wyłożyć na podpieczony blat. Na rabarbar wykładamy ubite białka a na sama górę rzucamy ciasto rwania na drobne kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Połową ciasta wyłożyć formę (26×40) wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Następnie odsączyć rabarbar i wyłożyć na podpieczony blat. Na rabarbar wykładamy ubite białka a na sama górę rzucamy ciasto rwania na drobne kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze