Kruche ciasto z rabarbarem

maja 08, 2016

 
Witam!
Sezon na rabarbar w pełni więc nie ma co tracić czasu, trzeba chociaż raz upiec ciasto z rabarbarem. Nasz ulubiony kruchy placek szybko znika ze stołu. Polecam wypróbowanie tego przepisu.
Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść podzielić na dwie części.
  • 1 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
Rabarbar obrać pokroić , zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę.
Z białek ubić pianę dodać do niej pół szklanki cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubić na sztywno.
 
Wykonanie:
Połową ciasta wyłożyć formę  (26×40) wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Następnie odsączyć rabarbar i wyłożyć na podpieczony blat. Na rabarbar wykładamy ubite białka a na sama górę rzucamy ciasto rwania na drobne kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze