Walentynkowy obiad

lutego 14, 2016

    Witam gorąco!

Wszystkich zakochanych i nie tylko. Dzisiejsze święto jest pretekstem do tego żeby zwolnić tempo i skupić się na swojej drugiej połowie.  W codziennej gonitwie obowiązków trudno nam znaleźć czas dla siebie. Więc łapmy chwile, ładujmy pozytywne baterie pamietajcie, że nic nas dziś nie ogranicza a pozytywna energia pozwoli nam przeżyć tydzień pracy.
    My dzisiaj wybraliśmy się na spacer po plaży, pogoda dopisała, więc spacer wyszedł nam długi. Do domu wróciliśmy szczęśliwi, troszkę zmęczeni z kieszeniami pełnymi kolorowych muszelek.
    Po powrocie mąż zaproponował wspólne gotowanie, bardzo to lubię więc nie tracąc czasu zabraliśmy się do pracy. Dziś na obiad lasagne hmmm nasze ulubione. Świeżo mielone mięso z łopatki,  aromatyczne przyprawy, pomidory i w naszej wersji warzywa brokuł,  kalafior, marchew,  fasolka szparagowa. Zapach nieziemski i nie można się doczekać obiadu. Poniżej podaję składniki do zrobienia pysznej potrawy.
    Składniki na dużą blache:
                      Sos
  • mięso mielone z łopatki 1 kilogram
  • pomidory krojone z puszki 1 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • warzywna mieszanka około 400gram
  • przyprawy sól, pieprz, mieszanka ziół dalmatynskich, oregano
                      Beszamel
  • masło 100gr
  • mąka pszenna 3 łyżki stołowe
  • mleko 1 1/2 szklanki
  • przyprawy sól,  pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser żółty 200 gram
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
                       Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić, zemleć przez maszynkę. 
 
Na patelni podsmażyć posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć. Gdy mięso straci surowy kolor oddajemy puszkę pomidorów, cały koncentrat i 1/3 szklanki wody. 
 
Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i ziołami, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 do 40 minut. Po tym czasie oddajemy warzywa i gotujemy aż zmiękną. Gdy warzywa są już dobre odkrywamy patelnię i redukujemy sos to znaczy pozbywają się nadmiaru wody. Gdy woda odparuje sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy mocniej.

Sos odstawiamy i zabieramy się za beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i mieszamy aż straci zapach surowizny po tym czasie oddajemy mleko aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą,  pieprzem i gałka muszkatołową. Po zagotowania sosu wyłączamy ogień i dodajemy trochę sera złotego,  mieszamy do rozpuszczenia.
Mamy już wszystko gotowe, możemy więc zabrać się do układania warstw na blaszce. My jako pierwsza warstwę układamy cieniutko sos mięsny. Następnie makaron tak, aby szczelnie wypełnił blaszkę , ale tworzył jednolitą warstwę. Nastpnie gruba warstwa sosu na nią warstwą beszamel i troszkę startego sera równomiernie rozłożonego. Powtarzać aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Tak przygotowaną blaszkę  wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

Zachęcam do wypróbowania przepisu, na prawdę warto.











 Jest to duża porcja więc sprawdza się jako obiad dla dużej rodziny lub, gdy mają odwiedzić nas znajomi.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze